Demo
Demo
Nerve Centre
Leestijd 2 min
14 mei 2025

Agressie op de werkvloer: wat doe je als het misgaat?

Barbara Staat
Nerve Centre
Circle Agressie op de werkvloer

Een boze klant. Een cliënt die onvoorspelbaar reageert. Een passagier die dreigt.
Voor wie werkt in de zorg, het openbaar vervoer, de handhaving of op evenementen, zijn dit geen uitzonderingen. Het zijn situaties die zich zomaar kunnen voordoen. Toch wordt er weinig over gepraat. Agressie incidenten op de werkvloer lijken bijna een onderdeel van het werk te zijn geworden. Maar dat is het natuurlijk niet en dat zou het ook nooit mogen zijn.

“Als er iets gebeurt… wie weet dan waar ik ben?”
Die vraag kwam van een verpleegkundige die nachtdienst draaide op een gesloten afdeling. De sfeer werd grimmig. Een cliënt begon haar verbaal te bedreigen. Ze stond daar alleen, zonder directe ondersteuning in de buurt. “Ik voelde me op dat moment echt kwetsbaar,” zei ze.
Het is een gevoel dat veel professionals zullen herkennen. In een moment van dreiging kun je niet eerst een formulier opzoeken of collega’s alarmeren via omslachtige systemen. Je moet snel handelen, en je wilt vooral zeker weten dat er hulp komt.

Wat verstaan we eigenlijk onder een agressie incident?

Een agressie incident is niet alleen fysiek geweld. Het kan ook gaan om:

  • Intimidatie
  • Een verbale bedreiging.
  • Plots onvoorspelbaar gedrag.
  • Lichamelijke tekenen van spanning bij de klant of patient

Vooral in sectoren waar je met mensen werkt die onder druk staan, zoals patiënten, reizigers of bezoekers kan de sfeer plots omslaan. Vaak is er sprake van een opeenstapeling van signalen. Het begint klein, maar kan snel uit de hand lopen.

Waarom wordt agressie vaak niet gemeld?

Opmerkelijk genoeg worden veel agressie incidenten nooit gemeld. Niet omdat ze niet ernstig zijn, maar omdat de drempel om iets te zeggen hoog is. Redenen die vaak worden genoemd:

  • “Het hoort erbij.”
  • “Ik wil er geen gedoe van maken.”
  • “Het melden duurt te lang of is te ingewikkeld.”
  • “De vorige keer gebeurde er toch niets mee.”

Dat laatste punt is pijnlijk. Als meldingen in een la verdwijnen of niet worden opgevolgd, daalt het vertrouwen en blijven medewerkers stil. Dat leidt tot een vicieuze cirkel waarin problemen onzichtbaar blijven, terwijl ze wel degelijk impact hebben op de werkvloer.


Wat helpt dan wél? Makkelijk en direct kunnen alarmeren

In situaties waarin agressie dreigt, wil je snel kunnen handelen. Een hulpmiddel dat in steeds meer organisaties wordt gebruikt, is een agressiealarm. Dat is een fysieke of digitale knop (bijvoorbeeld op een werktelefoon of tablet), waarmee je met één druk een alarmsignaal verstuurt.

Bij Nerve Centre hebben we een agressie alarm ontwikkeld dat speciaal is bedoeld voor medewerkers in risicovolle werkomgevingen. Daarmee kunnen professionals direct een melding sturen naar een collega of de meldkamer. Hun locatie wordt automatisch meegestuurd, en er kan een spreek-luister of zelfs alleen een luister-verbinding tot stand worden gebracht zodat de situatie meteen beoordeeld kan worden. Ook wordt het agressie incident automatisch geregistreerd.

Waarom een agressie alarm werkt

Als het melden van incidenten laagdrempelig wordt, zie je dat mensen sneller aan de bel trekken. Niet pas als het uit de hand is gelopen, maar juist als het nog nét kan worden bijgestuurd.

Dat zorgt voor minder escalatie, meer steun en beter inzicht in waar het regelmatig misgaat. Organisaties kunnen op basis van de incidentmeldingen gerichter beleid maken, en medewerkers voelen zich gehoord. Want het gevoel dat er íemand met je meekijkt, dat je gehoord wordt, dat je niet alleen staat, dat maakt het verschil. En niet alleen op papier, maar juist op het moment dat het erop aankomt.

Bovendien ontstaat er ruimte voor preventie, zoals extra begeleiding, training of het aanpassen van werkroutes en bezetting.

Waar wordt het agressiealarm gebruikt?

De toepassing van Nerve Centre wordt onder andere ingezet in:

  • Zorginstellingen zoals ziekenhuizen en de GGZ
  • Openbaar vervoer bij bus, tram en trein
  • Handhaving en toezicht
  • Evenementen en publiekslocaties
  • Beveiliging
  • Balie en receptiediensten
  • Apothekers

Juist in deze omgevingen is directe actie nodig als de sfeer omslaat. Met de agressie alarm toepassing van Nerve Centre geef je medewerkers een duidelijk hulpmiddel.

 

Klaar om het goed te regelen?

Wil jij medewerkers in jouw organisatie de mogelijkheid geven om bij agressie incidenten hulp in te roepen? Vraag dan nu een gratis demo aan van ons agressie alarm.

 

Barbara Staat,
Nerve Centre
Barbara Staat is ruim 8 jaar in dienst van New Bridges en verantwoordelijk voor alle marketing en communicatie uitingen.